Міні-чат
100
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Січень » 21 » Як скласти ЗНО-2011 на всі 200?
11:16
Як скласти ЗНО-2011 на всі 200?
Минулого року я проводила журналістський експеримент: пішла на ЗНО як учасник, пройшла три тестування і, отримавши сертифікат, ще раз вступила до університету (остаточного пакета документів я не подавала)

Підготовка до ЗНО-2011 у розпалі. Тож вирішила поділитися своїм досвідом з цьогорічними абітурієнтами, як-не-як результати були непогані: з історії України – 198,5 бала, з української мови та літератури – 195,5, з англійської – 178 балів.

Напевно, більшість абітурієнтів вже активно готуються до тестування ЗНО-2011, тож давати поради – з репетитором чи самому – сенсу немає. Скажу лише, що без репетитора до тестування підготуватися можливо (у тестах немає позапрограмних речей), головне – бути організованою людиною, і не тільки хотіти, а й вміти вчитися.

Отже, загальна порада: проженіть геть страх, заспокойтеся і налаштуйтеся на роботу. ЗНО – штука конкретна, двозначностей не терпить, тому й підготовка має бути недвозначно серйозною. Налаштовуйтеся на те, що ви маєте мати конкретні знання: з історії знати дати, з мови знати правила, з літератури – письменників, їхні твори та героїв цих творів. Це у школі за "водичку" могли щось добре поставити, а тести cкладені так, щоб ви сумнівалися між двома ніби правильними відповідями. Тому щодня (або хоч би через день) виділіть собі трохи часу для всіх предметів: годину на один, стільки ж на другий і третій. Щопівгодини робіть короткі перерви: можна музику послухати, відео переглянути, з другом побалакати, "ВКонтакті" посидіти, одне слово, все, аби мізки не закипіли.

Постійно повторюйте матеріал, зробіть собі графік: що і коли повторюєте, але так, щоб не було великих пропусків між темами. Читайте матеріал уважно: кожна дрібниця на ЗНО може виявитися важливою. Якщо вам вже зовсім складно зосередитися, попросіть когось, щоб вас перевіряв.

З чого вчитися? Книгарні рясніють різноманітними довідниками, тестами тощо. На деяких навіть логотипи Центру є. Насправді Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) нічого такого не рекомендував.





Єдина рекомендація – підручники. Адже на їх основі складені завдання ЗНО. А у довідниках буває багато зайвої інформації. Це ще добре. А в одній із книг знайшла кілька помилок. Там було написано, що Зборівський договір Богдан Хмельницький з Польщею уклав у 1651 році, а Білоцерківський – у 1648-му. Має бути навпаки. А діти, які користувалися цією книгою, потім доводили вчителям, що ті неправі.

Ведіть конспекти! Навіть якщо ви займаєтеся з репетитором і щось на заняттях записуєте, створюйте також свій конспект. Якщо ви вивчаєте історію, то записуйте дати подій, причини (не одну, а уважно вичитайте у підручнику всі, бо на ЗНО часто трапляються саме такі завдання: з кількох варіантів вибрати три-чотири правильні). Знати лише один – недостатньо. Щодо дат, то можна скласти окремий перелік, і, коли буде час, за списком себе перевіряти.

Щоразу перед тим, як взятися за вивчення якогось предмета, організуйте самі собі міні-контрольну. Наприклад, словниковий диктант з української мови. Нехай хтось вам продиктує слова, а ви вже подивитеся, на яке правило найбільше зробили помилок. Над цим і попрацюйте більше під час "самозаняття". Чудовий метод для самоконтролю – тест. На сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти (ЛРЦОЯО) є можливість спробувати тренувальне тестування ЗНО онлайн. Воно побудоване на тестах минулих років. Його можна проходити багато разів, щоразу комп’ютер підбере інші завдання, відразу ж і перевірить. Зробіть загальний тест, подивіться, з якої теми найбільше мінусів, повторіть її. А під кінець зробіть ще тест на цю конкретну тему (на сайті є і такі).

Також тренувальне тестування ЗНО онлайн можна пройти на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ХРЦОЯО), або купити кілька збірників з тестами. Збірники добрі тим, що там завдання значно різноманітніші. Не факт, що щось з того ви зустрінете у тесті, але цього року я знайшла два схожі завдання. Головне, щоб збірник був якісним, без помилок.

Оскільки ЗНО з української мови і літератури – предмет обов’язковий для складання усім, дам рекомендацію: найкращий спосіб вивчити українську літературу – прочитати всі твори за програмою (на жаль, абітурієнти часто лінуються це робити).

Якщо ж ви складатимете англійську, нехай вас не лякає минулорічний переполох з тестом. Насправді англійська не була такою складною. Просто тест вимагав, щоб абітурієнт не боявся мови, міг розуміти текст, навіть коли не розуміє всіх слів, а це головне. Бо поїдете ви за кордон, не ходитимете ж там постійно зі словником. Тож успішної підготовки до ЗНО!

ЗНО – справді дуже прозора система вступу, головне – мати знання, і ніхто вас не спинить на шляху до омріяного вузу. А наразі не забудьте зареєструватися на тестування. Реєстрація триває з 1 січня до 28 лютого!
Переглядів: 541 | Додав: osvita | Рейтинг: 4.0/2